Werkwijze


Intake en coachingsessies

De coaching draait om het beantwoorden van jouw persoonlijke coachvraag. Het eerste gesprek is bedoeld om kennis te maken. Voor coaching is het belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij. Is dit het geval? Dan gaan wij jouw vraag verder uitdiepen en maken wij afspraken over het vervolgtraject. Het vervolgtraject duurt meestal 3 tot 5 sessies.

Tijdens dit vervolgtraject kijken we naar belemmeringen die jij ervaart in het behalen van het voor jou gewenste resultaat. Welke zaken keren hierbij steeds weer terug en welke patronen kunnen we hierbij ontdekken? Vervolgens kijken we naar de bijbehorende overtuigingen. Vanuit dit bewustzijn van je overtuigingen en patronen, krijg je inzicht in gedrag dat jou in staat stelt om het beste uit jezelf te halen.

Hulpmiddelen en oefeningen

Tijdens de sessies gaan we niet alleen met elkaar in gesprek. We doen ook oefeningen en maken gebruik van hulpmiddelen. Het actief opschrijven of uittekenen van onderwerpen maakt situaties letterlijk zichtbaar. Daardoor krijgt de coaching meer verdieping en krijg jij inzicht in onderbewuste factoren, overtuigingen en motivaties. Daarnaast kunnen we ook een mini-of tafelopstelling doen om te kijken wat er op systemisch niveau speelt.

Werken met systeemopstellingen

Als coach werk ik graag met het opstellen van systemen. Dit is een methode om inzicht te krijgen in de oorzaak van een terugkerend probleem of thema en er eventueel verandering in te brengen.

Het eerste systeem waar jij deel van uitmaakt, is jouw familie. In de loop van jouw leven ga je, elke keer als je verbinding maakt met een groep mensen, ook deel uitmaken van andere systemen. Bijvoorbeeld wanneer jij en je partner kinderen krijgen. Of wanneer je bij een organisatie aan het werk gaat. Soms is deel uitmaken van een systeem fijn en verrijkend. Maar niet altijd: het kan ook zijn dat je je niet verbonden voelt of dat je een druk ervaart. Er is dan sprake van een probleem, een zogenaamde verstrikking. Deze kan grote invloed hebben op jouw leven, bijvoorbeeld in vorm van een terugkerende somberheid, onrust of relatieproblemen. Omdat de problemen vaak in een andere omgeving optreden dan het oorspronkelijke systeem, kan het moeilijk zijn om zelf zulke patronen te doorbreken.

Bij een systeemopstelling stel je met behulp van plaatsvervangers (‘representanten’) een systeem letterlijk in de ruimte op. De begeleider helpt je om voor iedereen de juiste plek te vinden. Deze nieuwe ordening of opstelling stelt jou in staat om problemen uit het verleden anders te ervaren en te verwerken.

Naast een familie kan ook met andere systemen worden gewerkt. Bijvoorbeeld organisaties, vriendengroepen of verenigingen. Deze systemen kennen dezelfde wetten als familiesystemen. Systeemopstellingen kunnen daarom ook hier helpen om problemen aan het licht te brengen en op te lossen.