Workshops


Het systemisch werken is een relatief nieuwe manier om naar gedragspatronen en groepsdynamieken in organisaties te kijken. Wil je meer leren over deze werkwijze of zelf ervaren hoe het is om deel te nemen aan een systeemopstelling? Tijdens onderstaande workshops krijg je inzicht in systemisch denken en ervaar je hoe systemen worden opgesteld.

De volgende workshops staan op de planning

  • Systeemopstellingendag: nog te plannen in De Wijk
  • Introductieworkshop systeemopstellingen: nog te plannen in Meppel

In verband met de Corona maatregelen zijn er op dit moment geen workshops gepland.

Introductieworkshop systeemopstellingen

Tijdens deze workshop ontdek je zelf de kracht van systeemopstellingen. We nemen je mee in de achtergrond van het systemisch werken aan de hand van een aantal oefeningen waarin je zelf kunt zien en ervaren hoe je systemisch werk kan toepassen op je eigen situatie.

“Deze avond was een prettige mix tussen theorie en praktijk. Erik en Marije hebben me op een warme kundige manier laten kennismaken met een nieuwe bril om naar organisaties te kijken. Boeiend, interessant en verhelderend. Als kers op de taart heb ik deze avond een inzicht gekregen dat ik de volgend dag direct kon toepassen …. en hoe leuk was het dat dit een positief effect had op de afdeling!” – Lidewij, hoofd HR

Systeemopstellingendag

Tijdens deze dag gaan we in een groep van 8-12 personen actief aan de slag met het opstellen van systemen.

Één persoon start met het inbrengen van een vraag of thema, waarna wij tijdens een kort gesprek deze vraag verhelderen. Vervolgens kiest de vraagsteller uit de groep aanwezigen een aantal belangrijke personen voor zijn (familie)systeem. Deze mensen zijn de plaatsvervangers, ook wel representanten genoemd. De representanten worden opgesteld en de begeleider onderzoekt samen met de vragensteller wat de opstelling laat zien. Voor elke representant komt er een passende plek binnen het systeem, een proces dat kan worden ondersteund door rituele uitspraken. Dankzij de opstelling en de zichtbare bewegingen binnen de opstelling krijgt de vraagsteller een nieuw inzicht in de problematiek en krijgt hij of zij handvatten om eventuele problemen op te lossen.

In totaal is er op één dag ruimte voor ongeveer vier mensen om hun vraag in te brengen. Maar ook als plaatsvervanger in het systeem van een ander kun je veel leren. Je gaat de situatie van de persoon die jij vertegenwoordigt ervaren. Daardoor krijg je ook zelf inzichten over jouw eigen systeem of thema.

Schrijf je meteen in!